Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Φυσικη Β' Γυμνασιου

ΓΡΑΠΤΕΣ ΠΡΟΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣΠΕΡΙΟΔΟΥ ΜΑΪΟΥ – ΙΟΥΝΙΟΥ 2008
ΜΑΘΗΜΑ:
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:
ΘΕΜΑΤΑ
1. Να συμπληρώσετε τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις:Η θέση ενός αντικειμένου καθορίζεται σε σχέση με ένα —(1α)— —(1β)—.Για τον προσδιορισμό ενός διανυσματικού μεγέθους απαιτείται εκτός από το μέτρο του και η —(2)— του, δηλαδή η —(3)— και η —(4)— του.Η μέση διανυσματική ταχύτητα ορίζεται ως το πηλίκο της —(5)— προς το αντίστοιχο —(6α)— —(6β)—.Η ευθύγραμμη κίνηση στην οποία η διανυσματική ταχύτητα διατηρείται σταθερή ονομάζεται ευθύγραμμη —(7)—.Όταν μεταβάλλεται το —(8)— ή η —(9)— της διανυσματικής ταχύτητας ή και τα δυο, λέμε ότι έχουμε κίνηση με —(10)— ταχύτητα.

2. Να κατατάξετε τα παρακάτω φυσικά μεγέθη σε μονόμετρα ή διανυσματικά και να γράψετε τη μονάδα μέτρησης τους : μάζα, πυκνότητα, θέση, απόσταση(μήκος διαδρομής), χρονικό διάστημα, μετατόπιση, ταχύτητα, δύναμη, βάρος, άνωση.

3. Να εξηγήσετε με βάση τους νόμους του Νεύτωνα τα παρακάτω φαινόμενα:α) Όταν ένα αεροπλάνο απογειώνεται, τα σώματα των επιβατών «πέφτουν προς τα πίσω».β) Την κίνηση μιας βάρκας με κουπιά.

4. Ένα αυτοκίνητο κινείται με σταθερή ταχύτητα μέτρου 20 m/s.α) Να κατασκευάσετε το διάγραμμα της ταχύτητας σε συνάρτηση με το χρόνο.β) Να κατασκευάσετε το διάγραμμα της θέσης του αυτοκινήτου σε συνάρτηση με το χρόνο.γ) Να υπολογίσετε τη μετατόπιση του αυτοκινήτου στο χρονικό διάστημα μεταξύ των χρονικών στιγμών t1 =2s και t2 =5s της κίνησης.

ΣΧ. ΕΤΟΣ 2007-2008
ΤΑΞΗ: B΄

5. Σε ένα σώμα ασκούνται δυο δυνάμεις με μέτρα F1 =6Ν και F2 =8Ν. Πόση είναιη συνολική δύναμη (συνισταμένη) που ασκείται στο σώμα όταν οι δυο δυνάμειςέχουν: α) ίδια κατεύθυνση, β) αντίθετη κατεύθυνση, γ) σχηματίζουν γωνία 900 ;

6. Nα χαρακτηρίσετε τις ακόλουθες προτάσεις με το γράμμα (Σ) αν είναι Σωστέςκαι με το γράμμα (Λ) αν είναι Λανθασμένες:α) Η μάζα είναι το μέτρο της αδράνειας ενός σώματος.β) Το βάρος αλλάζει από τόπο σε τόπο.γ) Η μάζα αλλάζει με το υψόμετρο.δ) Η μάζα και το βάρος συνδέονται με τη σχέση m=w.gε) Οι δυνάμεις δράση και αντίδραση ασκούνται πάνω στο ίδιο σώμα.στ) Η συνισταμένη δύναμη της δράσης και της αντίδρασης είναι μηδέν.

7. Σε ένα σώμα μάζας 5kg ασκείται μια σταθερή οριζόντια δύναμη F=40Ν.Το σώμα κινείται με σταθερή ταχύτητα. α) Να σχεδιάσετε όλες τις δυνάμειςπου ασκούνται στο σώμα. β) Να υπολογίσετε τα μέτρα όλων των δυνάμεων.Να αιτιολογήσετε πλήρως τις απαντήσεις σας. Δίνεται g=10m/s2 .

8. α) Τι περιγράφουμε με την έννοια του έργου;Με ποια σχέση υπολογίζουμε το έργο μιας δύναμης και σε ποια περίπτωση ισχύει αυτή;β) Πότε το έργο μιας δύναμης είναι θετικό, αρνητικό ή μηδέν;

9. Από ένα σημείο Α που απέχει ύψος h από το έδαφος αφήνουμε να πέσει ένα σώμα μάζας 0,5kg. Αν το σώμα έχει κινητική ενέργεια 40J όταν φτάνει στο έδαφος, να βρείτε το ύψος από το οποίο αφέθηκε. Να αιτιολογήσετε την απάντηση σας. Να απαντήσετε σε έξι (6) από τα εννέα (9) θέματα. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Γραπτές προαγωγικές εξετάσεις, περιόδου Μαΐου-Ιουνίου στη ΦΥΣΙΚΗ

ΘΕΜΑ 1ο

Ποιες λέξεις συμπληρώνουν σωστά τις παρακάτω προτάσεις:Α. Όταν ένα σώμα ασκεί δύναμη σ΄ ένα άλλο σώμα (δράση), τότε και το δεύτερο σώμα ασκεί δύναμη ………………….. μέτρου και ………………….. κατεύθυνσης στο πρώτο (αντίδραση).Β. Τα υγρά ασκούν δύναμη σε κάθε σώμα που βυθίζεται μέσα σε αυτά. Η δύναμη αυτή ονομάζεται ………………., είναι κατακόρυφη, με φορά προς τα …………………… και το μέτρο της ισούται με το ………………….. του υγρού που εκτοπίζεται από το σώμα. ( Αρχή του Αρχιμήδη).

ΘΕΜΑ 2οΑ. Να διατυπώσετε την πρόταση που αποτελεί τον πρώτο νόμο του Νεύτωνα.
Β. Σε κάθε φυσικό μέγεθος της στήλης ( I ) να αντιστοιχίσετε τη μονάδα μέτρησής του από την στήλη ( II ) ( I ) ( II ) 1. Ταχύτητα α. J 2. Έργο β. Ν 3. Πίεση γ. m 4. Δύναμη δ. Ν/m2 5. Μετατόπιση ε. m/s

ΘΕΜΑ 3οΑ . Ποια κίνηση ονομάζουμε ευθύγραμμη ομαλή;Β. Να γράψετε τις εξισώσεις που περιγράφουν την κίνηση αυτή και να σχεδιάσετε τις αντίστοιχες γραφικές παραστάσεις.

ΘΕΜΑ 4οΑπό αερόστατο που βρίσκεται σε ύψος h = 40m από το έδαφος αφήνουμε να πέσει ελεύθερα ένα σώμα μάζας m = 2kg.510t ( s)υ (m/s)α. Να υπολογιστεί η αρχική δυναμική ενέργεια καθώς και η μηχανική ενέργεια του σώματος.β. Να υπολογιστεί η δυναμική και η κινητική ενέργεια του σώματος σε ύψος h = 20 m.γ. Να υπολογιστεί η κινητική ενέργεια του σώματος λίγο πριν χτυπήσει στο έδαφος.Να θεωρήσετε αμελητέα την αντίσταση του αέρα και επίπεδο μηδενικής βαρυτικής δυναμικής ενέργειας το έδαφος. Δίνεται: g = 10m/s2.

ΘΕΜΑ 5οA. Τι ονομάζουμε αδράνεια ενός σώματος;Β. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν ως σωστές ή λανθασμένες.
1. Oι δυνάμεις προκαλούν μεταβολή στην ταχύτητα και παραμόρφωση των σωμάτων στα οποία ασκούνται.
2. Όταν ένας αθλητής της άρσης βαρών κρατάει ακίνητη την μπάρα σε κάποιο ύψος η δύναμη που ασκεί σ΄ αυτήν δεν παράγει έργο.
3. Κάθε σώμα το οποίο κινείται έχει κινητική ενέργεια.
4. Η τριβή είναι η δύναμη που ασκείται από ένα σώμα σε ένα άλλο όταν βρίσκονται σε επαφή και το ένα κινείται σε σχέση με το άλλο.5. Όσο μεγαλύτερη μάζα έχει ένα σώμα τόσο μικρότερη αδράνεια παρουσιάζει.

ΘΕΜΑ 6ο
Στο διάγραμμα του διπλανού σχήματος παριστάνεται γραφικά η ταχύτητα ενός σώματος το οποίο κινείται ευθύγραμμα σε συνάρτηση με το χρόνο.
α. Να προσδιορίσετε το είδος της κίνησης.
β. Να υπολογίσετε την μετατόπιση του σώματος για χρόνο Δt = 5s.
γ. Να κατασκευάσετε το διάγραμμα θέσης - χρόνου αν γνωρίζετε ότι το σώμα τη χρονική στιγμή t0 = 0s βρίσκεται στη θέση x0 = 0m.

ΘΕΜΑ 7οΝα σχεδιάσετε την συνισταμένη δύναμη και να βρείτε το μέτρο της στις εξής περιπτώσεις:

ΘΕΜΑ 8οΑ. Στις επόμενες ερωτήσεις να επιλέξετε τη σωστή πρόταση.
1. Η επιμήκυνση ενός ελατηρίου:α. είναι ανεξάρτητη από τη δύναμη που ασκείται σ΄ αυτό.β. είναι ανάλογη της δύναμης που ασκείται σ΄αυτό.γ. είναι αντιστρόφως ανάλογη της δύναμης που ασκείται σ΄αυτό.δ. τίποτα από τα παραπάνω.

2. Ένα σώμα μάζας m = 2kg κινείται με ταχύτητα υ = 10m/s. Η κινητική ενέργειά του είναι: α. 10 J β. 30 J γ. 100 J δ. 400 J

3. Το έργο μιας σταθερής δύναμης η οποία μετακινεί ένα σώμα κατά τη διεύθυνσή της ισούται με το γινόμενο:α. του μέτρου της δύναμης επί το χρονικό διάστημα για το οποίο αυτή ασκείταιβ. του μέτρου της δύναμης επί την ταχύτητα του σώματος.γ. του μέτρου του σώματος επί τη μετατόπιση του σώματος.
δ. τίποτα από τα παραπάνω.
B. Να γραφεί η μαθηματική σχέση που περιγράφει την υδροστατική πίεση και να ονομαστούν τα σύμβολα που εμφανίζονται στη σχέση.ΘΕΜΑ 9οF5 = 3NF6 = 4NF4 = 3NF3 = 4NF2 = 3NF1 = 4N( α )( γ )
( β)Το σώμα του σχήματος κινείται με σταθερή ταχύτητα
υ = 4m/s κατά μήκος οριζόντιου επιπέδου με την
επίδραση σταθερής οριζόντιας δύναμης F = 30N.
α. Να υπολογίσετε το μέτρο της τριβής Τ.
β. Να υπολογίσετε τη μετατόπιση του σώματος για το
χρονικό διάστημα Δt = 10s.
γ. Να υπολογίσετε το έργο της δύναμης F καθώς και το έργο της τριβής Τ για το ίδιο
χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου